Tanık delili yeterli mi?
Tanık ifadesi, tarafların hukuk davalarında kullandıkları en yaygın delil biçimlerinden biridir. Tanık ifadesi takdirî bir delil olmasına ve tanıklık eden kişinin tanık olduğu olayı zamanla unutması ihtimali olmasına rağmen, tanık ifadesi hukuk davalarında vazgeçilmez bir delil biçimidir.
Sadece tanık beyanı hükme esas alınır mı?
Özellikle, ek delil olmadığı sürece yalnızca gizli tanık beyanına dayanarak bir hüküm verilemez. Birden fazla gizli tanığın sorgulanmasının bir önemi yoktur. Yalnızca delil olarak gizli tanık beyanına dayanarak bir hüküm verilemez.
Tanık sıfatıyla ifade vermek ne demek?
Söz konusu olay hakkında bilgisi olduğu bilinen tanık (tanık); ancak olayla ilgisi olmayan kişilerdir. Bir kişi tanık olduğu olay hakkında sahip olduğu bilgileri yargı makamlarına sunduğunda buna “tanıklık” denir.
Tanık dosyaya delil sunulabilir mi?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ön inceleme duruşmasından önce delillerin sunulması için belirli bir süre belirlenmesinin uygun olmadığını belirterek, belirli bir süre belirlenmiş olsa bile soruşturma aşamasında tanık (delil) sunumunun yapılabileceğine hükmetti.
Tanık ifadesi kesin delil midir?
Takdirî delil türlerinden biri olan tanık beyanları, hâkimin takdirinde olup, kesin bir sonuç doğurmaz.
Tanığa itiraz edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Tanıklara İtiraz” başlıklı 255. maddesi şu şekildedir: “Tanıkların ifadelerinin doğruluğunda şüpheyi gerektiren sebepler varsa, örneğin davaya yararlı olması gibi, taraflar iddiada bulunabilir ve bunu ispat edebilir.” 13 Temmuz 2024
Beyan somut delil mi?
Beyanlar ve belgesel kanıtlar, somut olaya özgü, somut olayı doğrudan temsil eden ve kanıtlayan kanıtlardır. Öte yandan, gösterge niteliğindeki kanıtlar, genel bir olayı temsil eden ve somut olaya ek olarak başka gerçekleri de kanıtlayabilen dolaylı kanıtlardır.
Mahkemede tanık ifadesini değiştirebilir mi?
Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu, tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltmesi durumunda geçerlidir.
Tanık beyanlarına karşı beyan kesin süre mi?
Tarafların tanık ifadeleri hakkında ifadelerini sunmak için iki haftaları vardır. Tanık ifadeleri talebinin devreye girdiği yer burasıdır. Tanık ifadelerine ilişkin ifadeler ve itirazlar iki haftalık bir süre içinde sunulmalıdır. Aksi takdirde tanık ifadelerinin reddedildiği kabul edilir.
Tanık yanlış ifade verirse ne olur?
Madde 153: “(1) Mahkeme veya kanunla tanıklık veya bilirkişilik yapmaya yetkili kılınan merci önünde, tanıklık veya bilirkişi olarak yemin etmeden yalan yere tanıklık eden kimseye üç aydan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Tanık olarak gösterildiğim davayı nasıl öğrenebilirim?
Hiçbir şey bilmediğim bir konuda tanık olarak getirildim. Ne olacak? Tanık olarak getirdiğiniz olay hakkında hiçbir bilginiz yoksa, mahkemede hiçbir bilginiz olmadığını belirtmeniz ve gerekirse doğruyu söylediğinize yemin etmeniz gerekecektir.
Tanık hapse girer mi?
Bir kimse mahkemede veya kanunen tanıkları yemin altında sorgulamaya yetkili kılınan kişi veya kurum önünde gerçeği söylerse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kesin deliller nelerdir?
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak maddi delillerle ispat edilebilir.
Tanık delili ne zaman sunulur?
Tanıkların ne zaman mahkemeye çıkarılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilmemiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu duruşmada karara bağlandıktan sonra, taraflara delillerini sunmaları için süre verilir.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
1 şahit yeterli mi?
Taraflarca tanığın getirilmesini gerektiren bir kural yoktur. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 241. maddesine göre, mahkeme, bazı tanıkların ifadeleri aracılığıyla davanın olguları hakkında bunu ispat edebilecek yeterli bilgiye ulaşırsa, geri kalanını dinlememeye karar verebilir.
Yeterli delil yoksa ne olur?
Şüpheye yer bırakmayacak ve sanığı suçlanan suçtan mahkum etmeye yetecek kesin ve ikna edici bir delil elde edilemediği takdirde, suçlanan suçun sanık tarafından işlendiği kanıtlanmamış sayılır ve beraat kararı veya duruma göre beraat kararı verilir. Yaygın tabirle, sanık “delil yetersizliğinden beraat etti” ilan edilir.
Tanık yemini delil midir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda tanık, bilirkişi ve taraf yeminleri bağımsız kurumlar olarak düzenlenmiş ancak yeminin tanımı yapılmamıştır. Tanık ve bilirkişi yeminleri ilgililerin doğruyu söylemesine rehberlik eden araçlar iken taraf yemini delil olarak kabul edilmektedir.
Tanık delili ne zaman sunulur?
Tanıkların ne zaman mahkemeye çıkarılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilmemiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu duruşmada karara bağlandıktan sonra, taraflara delillerini sunmaları için süre verilir.